Proiect "Minti DESCHISE"

Antivirus pentru Linux Mint, Ubuntu, OpenSUSE și Fedora? Top și instalare


antivirus for linux

Consideri ca ai nevoie de antivirus pentru Linux Mint, Ubuntu, OpenSUSE și Fedora!  Discutii aprinse au loc in jurul acestui subiect intretinute de fobia fata de virusi a celor care au trecut de pe Windows pe Linux. Specialistii spun ca virusii conceputi pentru Windows nu au cum sa afecteze distributiile de Linux fapt care este logic.  Cat priveste virusii pentru Linux, ei bine acestia sunt destul de rari si pot infesta cu foarte greu o masinarie ce ruleaza Linux. Trebuie sa stiti, pentru siguranta masinariei voastre Linux ca este extrem de indicat sa instalati, mai ales daca sunteti novice in acest domeniu, doar aplicatiile care sunt gazduite de Centru Soft.

Antivirusul  pe Linux este util, culmea, tot pentru Windows. Are rolul de a proteja fisierele descarcate pe Linux si pe care le vom transfera pe o partitie, pe un dvd sau stick usb ce va fi folosit sub Windows. Daca descarcam pe Linux un joc pe care vrem sa il instalam pe Windows si acesta este virusat, virusii nu vor avea efect pe Linux ci doar pe Windows in momentul in care o sa instalam acel joc. Asadar, puteti instala un antivirus pe Linux doar daca stit ca o sa mai folositi  materialele si pe Windows.

Va recomand 3 antivirusi care au interfata grafica si unul fara care ruleaza doar in linie de cod. Toti sunt gratuiti. Pentru instalarea unor antivirusi o sa folosim si linia de comanda – nu este greu -.

1. ClamAV

Este cel mai cunoscut antivirus opensource. Il puteti instala din centrul soft in cazul Linux Mint si Ubuntu (cautati „ClamAV” in aceste centre soft si instalati  rezultatele „clamtk” + „clamav” ). Cei care folosesc OpenSUSE dau click aici si urmeaza pasii.

Pentru utilizatorii de Linux Mint si Ubuntu

Dupa instalare, cel mai usor este sa actualizati baza de virusi ai antivirusului folosindu-va de terminal. In acest sens deschideti terminalul si copiati fara niciun fel de spatiu comanda de mai jos apoi dati-i paste in terminal si click pe tasta ENTER:

su

Nu uitat sa introduceti parola chiar daca in terminal nu apare nimic scris din motive de securitate si sa validati prin ENTER. Dupa ce v-ati logat  ca root dati comanda de actualizare a definitiei de virusi pe care o gasiti mai jos.

" sudo freshclam "

2. Comodo

Poate fi descarcat de aici. Este disponibil pentru Linux Mint, Ubuntu, Open SUSE, Fedora, Debian CentOS si derivatele acestora. Producatorul spune ca antivirusul este util pentru a anihila „virusii de Linux” si pentru programele malitioase trimise prin email (scaneaza email-urile sau intreg continutul caustei postale) dar si pentru a scana fisierele pe care le depozitam in clouds.

Este extrem de usor de instalat de pe site-ul oficial. Se descarca si salveaza fiserul .deb (Linux Mint, Debian, Ubuntu + derivatele ) .rpm (pentru Suse si Fedora) si apoi chitul de instalare se deshide cu centrul soft. Se instaleaza extrem de repede si este gata de utilizare dupa ce faceti un update a bazei de date a antivirusului. Are extrem de multe facilitati pe care le veti descoperi dupa instalare. (scanare programanta, update automat, suport etc.)

Dupa instalare ar fi indicat sa restartezi pc-ul daca antivirusul nu iti apare in meniu nu inainte de a da in terminal comanda urmatoare

sudo apt-get update

3. Bit Defender

Si Bit Defender este un antivirus gratuit pentru Linux. Instalarea acestuia se face prin linie de comanda.

1. Deschidem centrul soft si dam copy la prima comanda de mai jos (prindem doar literele fata spatiu)  apoi paste in terminal. In acest mod ne vom loga ca root. Ni se va cere parola pe care o sa o introducem urmata de un click pe tasta ENTER. In timp ce o sa scriem parola nu o sa apara nici un semn in terminal din motive de securitate.

su

2. Pe acelasi principiu al copy paste-ului urmat de ENTER  procedam si la comanzile urmatoare – pe rand -.

1
wget -O- -q http://download.bitdefender.com/repos
/deb/bd.key.asc | sudo apt-key add -
2
sudo sh -c 'echo "deb http://download.bitdefender
.com/repos/deb/ bitdefender non-free" >> /etc/apt
/sources.list'
3
sudo apt-get update
4
sudo apt-get install bitdefender-scanner-gui

Dupa instalare ar fi indicat sa restartezi pc-ul daca antivirusul nu iti apare in meniu nu inainte de a da in terminal comanda urmatoare

sudo apt-get update


4 AVG – doar linie de comanda –

AVG este un antivirus gratuit excelent pentru fisierele Windows si mail care ofera aceleasi facilitati pe care le-am descris si la antivirusii de mai sus. Se pate descarca de aici .deb (Debian Ubuntu Linux Mint + derivatele) .rpm (Fedora OpenSUSE) si apoi instala prin centrul soft extrem de simplu.

Asadar, pentru LINUX antivirusul nu este necesar dar puteti infecta un Windows daca descarcati pe Linux fisiere pe care le veti folosi pe Windows.

Reclame

2 comentarii la “Antivirus pentru Linux Mint, Ubuntu, OpenSUSE și Fedora? Top și instalare

  1. chemanonim
    7 iulie 2013

    Reblogged this on wp2wp.

  2. Pingback: Antivirus pentru Linux Mint, Ubuntu, OpenSUSE și Fedora? Top și instalare | gherghescugabriel

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la 4 iulie 2013 de în cum sa ..., Linux, Linux Mint, Merita stiut, Open Suse, Ubuntu şi etichetată , , , , , .
%d blogeri au apreciat asta: