Proiect "Minti DESCHISE"

Cum instalez Open Suse 12.3?


OPEN SUSE 12.3 MINTI DESCHISE

OpenSuse 12.3 este o excelenta distributie Linux, pentru pc-uri si laptop-uri  si care inlocuieste perfect Windows-ul. Este gratuita, eleganta si puternica. Poate fi instalata si este deplin functionala si alaturi de Windows, in sistem dual boot – asta ca sa puteti face o comparatie.

Trebuie stiut ca puteti descarca acest sistem de operare de aici. Aveti nevoie de un  DVD sau stick USB de minim 4 GB. Inainte de instalare va recomand sa mai cautati date suplimentare despre acest sistem de operare si despre modul in care se instaleaza. Daca va place si doriti sa il instalati pe pc-ul sau laptop-ul vostru, nu ar strica sa il testati prin rularea acestuia de pe Live DVD

INSTALAREA IN 9  PASI

1. Descarcati imaginea de aici (recomand varianta DVD deoarece contine toate mediile grafice)

2. Ardeti imaginea cu CDburnerXP (descarci de aici) daca sunteti pe Windows sau cu K3b daca folositi deja Linux. Pentru transferul pe stick USB recomand UnetBootIn sau USBimageWriter

3. Bootati apoi de pe DVD/ stick USB si asteptati pana se incarca complet.

4. Click pe Instalare si urmati pasii pe baza de next. (este extrem de logic. Aveti de ales zona si limba)

5. Partitionare. (TREBUIE SA VA CUNOASTETI EXTREM DE BINE SISTEMUL DE PARTITII DEOARECE, DIN GRESEALA, RISCATI SA LE STERGETI SI SA PIERDETI DATELE). Este recomandat un back-up al datelor importante daca va hotarati sa incepeti instalarea.

VARIANTA A. „Vrajitorul instalator” va ofera o posibilitate de instalare care nu va da batai de cap. (Atentie insa la ce partitii va propune pentru a fi sterse si modificate. Nu uitati sa va salvati datele)

VARIANTA B. Presupune sa ii oferiti o solutie sistemului in ceea ce priveste instalarea. Vei da in acest caz click pe „edit partition setup”. Trebuiesc facute (anterior, folosind un program  de partitionare extern sau direct din utilitarul de instalare) doua partitii in format „ext4” si un „swap” . Daca ai facut asa, in momentul instalarii, in dreptul partitiei pe care o vei folosi drept „root” – locul in care se afla sistemul de operare –  dai click pe editare si apoi alegi „/” ca punct de motare.

Partitia care va avea rolul de „home’ o vei deschide cu un click apoi vei alege ca punct de montare „/home”. La fel procedezi si cu partitia de „swap” (aceasta nu are punct de montare). Nu uita sa bifezi formatarea  si apoi sa salvezi modificarile facute.

6. Pe baza de next, continui cu alegerea unui username si a unei parole pe care va trebui sa o introduci de fiecare data cand instalezi aplicatii noi prin centrul soft sau la actualizari. Recomand sa debifati logarea automata.

7. Pe baza de next faci ce iti cere vrajitorul de instalare iar la final ii dai restart.

8. Dupa restart (in functie de mediul grafic ales) mergi cu mouse-ul fie in coltul stang jos (pentru mediul grafic kde) sau coltul stang sus (pentru gnome) si in campul pentru cautare cauti „yast”. Cu putina atentie, vei gasi zona de update si vei face update-ul.

9. Tot prin Yast vei instala si dezinstala aplicatii extrem de usor. Nu uita sa validezi si sa dai next.

MAI MULTE DETALII AICI

IATA CATEVA CLIPURI VIDEO

4 comentarii la “Cum instalez Open Suse 12.3?

  1. Pingback: Proiectul “CAMELEON 12.3″! STIAI?! | Proiect "Minti DESCHISE"

  2. Pingback: MAGNIFICUL SI MINUNATUL OPEN SUSE 12.3! L-AI INCERCAT? TREBUIE! | Proiect "Minti DESCHISE"

  3. Pingback: MAGNIFICUL OPEN SUSE 12.3! L-AI INCERCAT? TREBUIE! | Proiect "Minti DESCHISE"

  4. Nicolae
    25 decembrie 2014

    Tocmai am instalat open suse si imi place foarte mult cum arata, cred ca e unul dintre linuxurile care arata cel mai bine, dar nu reusesc sa gasesc cum sa instalez skype-ul si pigdin-ul precum si alte aplicatii ca la linux mint de ex., se pare ca e mult mai complicat decat la ubuntu si linux mint. Mi-ati putea explica?

Lasă un comentariu